ÁFA kulcsok

Innen: IMA ERP tudasbazis

"Pénzügy/Számvitel / Főkönyvi könyvelés / ÁFA / ÁFA kulcsok"

Az ÁFA kulcsok kartonján tegyük meg a szükséges beállításokat:

  • Adjuk meg az ÁFA főkönyvi számokat és bevallási sorokat.
  • Fordítottan működő ÁFA esetén tegyük be a fordított pipát,
  • A közösségi beszerzés A60-as besoroláshoz adjuk meg, hogy termék vagy szolgáltatásról van-e szó.
  • Számlaimportnál alapértelemezett pipát használjuk azon ÁFA kulcson, amelyre szeretnénk, hogy kerüljön az importált számla, ha az import fájlban csak számmal jelöljük az áfakulcsot, nem áfa kóddal, akkor meg kell jelölnünk, hogy melyik pl. 27%-os kulcsra tegye. Az imában létező, az áfakulcshoz tartozó áfakódot is meg tudjuk adni a fájlban, ez egyértelmű azonosítást jelent, ebben az esetben nem kell, hogy a kulcsban alapértelmezettként meg legyen jelölve.
  • Új változás ÁFA típus vevői NAV adatszolgáltatásnál - ezt a mezőt is ki kell tölteni, a jelentés köteles számláknál, a NAV által meghatározott kategóriákba kell sorolni az áfa kulcsot, különös tekintettel a 0-ásra, hogy alanyi, tágyi, vagy áfakörön kívüli esetről van-e szó. Már a NAV 3.0-ás adatszolgáltatást használjuk, azt kell beállítani, ez a nav rendezseréből való felöltésekre is vonatkozik, nem csak az adatszolgáltatásra.


Nulla áfás tételek megjelenítése az Áfa listán

Számla rögzítésekor a Számla tételsor kartonon mindenképpen ki kell tölteni az Áfa típus és Áfa sor megnevezése részeket, emiatt létrehoztunk két új Áfa bevallási sor típust, ami nem kapcsolódik az Áfa bevallási sorhoz:

  • „ÁFA mentes”
  • „Nem levonható ÁFA”

Mivel ezek nem kapcsolódnak Áfa bevallási sorhoz, a bevallás nem kezeli őket, viszont könyvelést követően az Áfa listában külön sorban megjelennek. Az áfa listán bal oldalon van külön szűrési beállítás is ezekre a tételekre: „Nem levonható és mentes sorok kimutatása”.

Ha valamelyik, már meglévő áfa kulcson beállítjuk e sorok valamelyikét, mint áfa bevallási sor és így mentjük el, akkor az IMA megkérdezi, hogy szeretnénk-e visszamenőleg is módosítani a beállításokat. Amennyiben a válaszunk igen, 2020.01.01-ig (áfa telj. dátum szerint) visszamenőleg minden számlában és az Áfa naplóban is módosul a beállítás, amelynél használtuk ezt az áfa kulcsot.


ÁFA bevallás M-es lapján szerepeltetni NEM kívánt bizonylatok kezelése

Lehetőség van olyan áfa kulcs létrehozására, amely használata esetén a rögzített bizonylatot IMA nem adja át az ÁFA bevallás M-es lapjára. Ehhez az áfa kulcs kartonon be kell pipálni a „Tételes adatszolgáltatásban nem szerepel”.

Az áfa lista alapértelmezett szűrési beállítások esetén megjeleníti ezeket a tételeket, de a bal oldali részen lehetőség van a tételes adatszolgáltatásban nem szereplő tételek kiszűrésére. Amennyiben a számla tételek között szerepel olyan tételsor, amelynél az M-es lapján nem szereplő tétel van, akkor a számlát egyáltalán nem szerepelteti az ÁFA bevallás M-s lapjani, annak ellenére sem, hogy van rajta levonható ÁFAs tétel.

Tételes adatszolgáltatásban nem szerepel.JPG