Felhasználói jogok jogosultsági csoportok beállítása

Innen: IMA ERP tudasbazis

Az adatbázis a mi szervereinken kerül elhelyezésre, kihasználva a működési struktúra előnyeit, azt bárhonnan, bármikor elérhetik, miközben egy adatbázison korlátlan számú felhasználó dolgozhat párhuzamosan.


Program adminisztráció / Jogosultsági csoportok:

Itt tudjuk beállítani, hogy melyik jogosultsági csoporttal milyen menüpontok láthatóak - az egyes felhasználókhoz a megfelelő jogcsoportot rendeljük hozzá.

Az "Új" gombbal létrehozhatunk újat, vagy meglévő másolásával is készíthetünk különböző jogcsoportokat.

Valamely menüponton állva jobb egérgombra kattintva a teljes menüt almenüivel együtt ki és be lehet kapcsolni, ha pl. a Pénzügy/számvitelre kattintunk, és az engedélyezést választjuk, akkor az ahhoz tartozó menüpontok mindegyike elérhető lesz. De a legkisebb egységig lebontva szabályozhatjuk, hogy egyes menüből/almenüből mit láthat, illetve azon belül is a megfelelő cellán kattintva csak Láthatja, vagy módosíthatja, esetleg törölheti is.

Legegyszerűbben a meglévő jogcsoport lemásolásával, és a kihagyni kívánt menüpontok kikapcsolásával hozhatunk létre egy új jogcsoportot. Leggyakrabban kikapcsolásra kerülő funkció a felhasználók és a jogosultsági csoportok, ezt néhány belső munkatársnál érdemes csak meghagyni.

Alkalmazhatjuk azt a megoldást is, hogy egy “Új” létrehozásával kezdve hozunk létre egy jogcsoportot, így az egy feladatkörre szorítkozó jogcsoportoknál csak azt az egyet kapcsoljuk be. Pl. csak számlázással foglalkozó kollégák részére létrehozunk egy új jogcsoportot és csak a számlázás menüpontot kapcsoljuk be nekik, ehez tartozóan érdemes még a program adminisztráció / kezdő, és a Partnerek menüpontot beállítani, ill. a Dokumentumokat. Fontos: a számlázó felhasználókat minden cégben a Pénztár / Pénztár menüpontban az adott pénztár(ak) kartonját megnyitva hozzá kell adjuk mint pénztár felelős, különben nem fognak tudni kp-s számlát könyvelni.


Program adminisztráció / Felhasználók:

Új felhasználót az “Új” gomb megnyomásával tudunk létrehozni.

Felhasználó neve: teljes név,

Bejelentkezési név: lehet egy rövidített név (ezzel kell bejelentkezni felhasználó névként ima-ba).

Kiválasztjuk a Jogosultsági csoportot, majd alatta pipálgatva megjelöljük a használni kívánt funkciókat.

Felhasználóbarát, alapvetően megjelölendő funkciók:

• Lista fejlécek több sorba,

• Nyitott ablakok listájának megjelenítése,

• Könyvelt tételek mutatása pipa alapértelmezetten betéve

• Számla listák alapértelmezetten szűrés: összes bejegyzés

Kiválasztott nyelv: magyar, nyomtatáshoz: magyar

Választhatunk angol nyelvű beállítást, a Kiválasztott nyelv beállításával az IMA felületét változtatjuk angol nyelvűre, a Nyomtatáshoz tartozó beállításnál pedig csak a kinyert riportok lesznek angol nyelvűek.

Felhasználó.png


A bal oldali menüben tovább haladva:

Csoport beállítások: Itt a Mértékegység csoport használata megjelölést állítsuk be (a többi csak a készletkezelési ERP cégekhez tartozik)

Speciális jogok: Ezek a jogcsoporttól független felhasználói jogok, amit személy szinten mérlegeljünk, hogy kinek, mire adunk engedélyt

- Adatbázis jogokat módosíthat: e szerint adhat hozzá cégeket adott felhasználóhoz

- Főbeállításokat módosíthat: adott cég beállításait módosíthatja

- Összevezethet partnereket: ez a funkció megfontoltan használandó, mert ha egyszer összevezetünk partnereket, azt nem tudjuk visszaállítani

- Cégadatokat módosíthat: A cég számlázásához, beadásaihoz használt alapadatainak, adószám, cím stb. módosításának joga

- Support beállításokat módosíthat: ezt alapértelmezetten állítsuk be

- Létrehozhat új cégeket: Csak ezzel a jogosultsággal hozható létre új cég az előfizetői Licensz alatt

- Könyvelő: ez a jogosultság, kell, ha a felhasználó könyvelhet, azaz a szállító

- Kiegyenlítést törölhet számlákról: A számlák kiegyenlítéseit, akár bank, pénztár, technikai számlából keletkezett, vissza lehet törölni


Kiemelt felhasználáshoz kötötten ajánlott:

módosíthat speciális jogokat a felhasználóknál: ennek a menünek az elérése

céget törölhet: értelemszerű

joga van minden céghez: a felhasználó automatikusan hozzárendelődik minden céghez

számlákon kitöltheti ellenőrizve pipát: ez akkor használható, ha a cégnél elkülönülnek a funkciók, ha a feltöltést követően valaki más, gazdaságis ellenőrzi a számlát könyvelés előtt mint a könyvelő, és csak utána könyvelhető

zárónaplót visszanyithat: értelemszerű

“OK” gombbal zárjuk a felvitelt.


Ez után tudjuk az adatbázis jogokat megadni, ha az előzőekben a speciális jogok között, a Joga van minden céghez pipát nem tettük be. A karton gombbal belépve a felhasználó kartonjára, az “Adatbázis jog” menüpontnál tudjuk kiválasztani azokat a cégeket, amelyeket hozzárendelünk a felhasználóhoz, így ő csak azokat a cégeket fogja látni.

Felhasználók menü ablakának tetején, a “Jelszó módosítása” gombbal adunk jelszót a felhasználónak.