Jogcím használata

Innen: IMA ERP tudasbazis

A gazdasági eseményekhez tudunk előre definiált jogcímeket használni.

A “Pénzügy/Számvitel / Beállítások / Jogcím” menüben hozhatunk létre különböző típusú jogcímeket. Ennek használatával gyorsíthatjuk a rögzítési időt, illetve, olyan kolléga, vagy ügyfél is tudja használni, aki a főkönyvi számokat nem tudja definiálni, de a jogcím neve alapján ki tudja választani, így előrögzíthet számlát, pénztárat, bankot.

Számláknál

A kereskedelmi típusúakat a számláknál használjuk, ahol megadhatjuk a számlára kerülő tételhez tartozóan a főkönyvi számot, áfa kulcsot, amelyet automatikusan tölt a rendszer. Megadjuk a gazd.esemény nevét, “jogcím megnevezése” ez a szöveg fog a számla tétel megnevezésében szerepelni. Kiválasztjuk “jogcím típusának” a kereskedelmi típusút, megjelöljük, hogy eladáshoz /beszerzéshez tartozóan akarjuk-e használni, vevő, ill. szállító számla megjelölésével (mindkettőre is használhatjuk ugyanazt), és megadjuk az eseményhez tartozó bevételi-, ill. költség főkönyvi számot, fontos, nem a partner főkönyvet, hanem a 9-es és 5-ös számlákat. Megadhatjuk az áfakulcsot. Fölötte munkaszámot, költséghelyet és eladási nettó árat is rendelhetünk a jogcímhez, mindezeket a számla felvitelénél, a tételsorban, a jogcím kiválasztással kitölti, de bármely előre definiált mező felülírható, a tétel megnevezés kibővíthető.

Pénztárnál

A pénztárban főkönyvi számot nem tudunk megadni, ezért elengedhetetlen a pénztár típusú jogcím használata, a nem számlakiegyenlítési bizonylatokhoz. Ne felejtsük megadni, hogy bevételi, vagy kiadási pénztárbizonylat használatakor jelenjen-e meg a jogcím (vagy mindkettő).

Bankban

A bank típusú jogcímmel a banki tételek kézi rögzítését tudjuk gyorsítani, egy-egy gyakrabban használt esemény főkönyvhöz-jogcímhez rendelésével, pl. bérkifizetés, elszámolás, NAV-os utalások.

További jogcím beállítást igényel, hogy a bank import esetén, a "jogcím alapú összevezetés" automatizmusra tudjuk használni.

Ez esetben a jogcím karton bal oldalán “Bank import adatok” - menüben kell paraméterezni a találathoz szükséges adatokat. Az új létrehozásával megadjuk, a megnevezést, amit a jelöléstől függően, típusban vagy közleményben keres,

  • Bankköltségek: pl. a bankköltségnek a Típus oszlopban lévő megnevezését kell megadni (típusban keres), ill. hogy a tartozik, vagy követel oldalon szerepel-e. Pl. egy banki kamat lehet midkét irányú, attól függően rendeljük hozzá a főkönyvi számhoz, hogy követel vagy tartozik oldalon szerepel-e.
  • Ismétlődő utalások: amire megadhatunk bankszámlaszámot (közleményben keres) pl. a NAV-os utalások, vagy a bérkifizetések, felvesszük minden navos utalás bankszámaszámát a saját megnevezésével, főkönyvével, külön külön jogcímekre, de a bérkifizetésre, ha ugyanazon főkönyvön vannak, csak a megnevezésbe beírjuk a "Bérkifizetés"-t vagy amit használunk az utalásnál és az összevezetési adatoknál felvisszük minden dolgozó bankszámlaszámát egy jogcímen belül.
  • Bank-pénztár átvezetés: Van lehetőség olyan Bank típusú jogcím létrehozására, mely a bank-pénztár átvezetések könyvelését segíti automatizálással. Ez úgy történik, hogy a jogcímben engedélyezzük a „pénztár átvezetés”-t és megadjuk azt a pénztárat, amelyben a pénzmozgást rögzíteni szeretnénk. Ezt követően, ha a banki tételt (kp.felvét vagy befizetés) lekönyveljük a jogcím használatával, automatikusan létrejön a megfelelő irányú pénztárbizonylat. Az összekötés csak a létrehozásra vonatkozik, azaz ha utólag szeretnénk módosítani a banknapló tételt, az már nem lesz hatással a pénztárbizonylatokra. Ha töröljük a banki rögzítést, akkor ügyeljünk rá, hogy a hozzá tartozó pénztárbizonylatot is sztornóznunk kell.

A bank import használatához tekintse meg videónkat. https://imakonyveloprogram.hu/bank-import/


Jogcím import

A Pénzügy/Számvitel / Beállítások / Jogcím import menüben tudunk jogcímeket importálni az IMA jogcím import xls fájl segítségével. Az import fájl sablon letölthető a menüpontból. Jogcím import fájl gomb.png

Ezt az üres sablont szükséges tartalommal feltölteni oly módon, hogy az oszlopok neveit és azok sorrendjét ne módosítsuk. Ügyeljünk arra is, hogy az egyes oszlopok cellaformátumai a kiadott jogcím import leírás szerint legyenek megformázva (pl: a fk.szám oszlopok szám formátumúak legyenek, az áfa kulcsot tartalmazó cellák pedig szöveg).

Az import fájl beolvasását követően az „Errors” oszlopban mutatja a program a konkrét hibákat, ami alapján javítani tudjuk a fájlt. Az import véglegesítése egyébként ebben az esetben is működik, a hibás sorok kihagyásával. Ebben az esetben csak a hibás sorokat kell az import fájlban javítani, majd újra betölteni. Vagy javítjuk a teljes fájlt és újra betöltjük.

Van lehetőség olyan Bank típusú jogcím létrehozására, mely a bank-pénztár átvezetések könyvelését segíti automatizálással. Ez úgy történik, hogy a jogcímben engedélyezzük a „pénztár átvezetés”-t és megadjuk azt a pénztárat, amelyben a pénzmozgást rögzíteni szeretnénk. Ezt követően, ha a banki tételt (kp.felvét vagy befizetés) lekönyveljük a jogcím használatával, automatikusan létrejön a megfelelő irányú pénztárbizonylat. Az összekötés csak a létrehozásra vonatkozik, azaz ha utólag szeretnénk módosítani a banknapló tételt, az már nem lesz hatással a pénztárbizonylatokra. Ha töröljük a banki rögzítést, akkor ügyeljünk rá, hogy a hozzá tartozó pénztárbizonylatot is sztornóznunk kell.

Letölthető jogcím import fájl