NAV számla letöltés

Innen: IMA ERP tudasbazis

Elérési útvonal

Számlázás/Számla rögzítés/NAV szállítói számla letöltés, NAV vevő számla letöltés

NAV szinkron beállítása

Hozzunk létre egy technikai felhasználót

Adatszolgáltatás beállítás.png

Ha megadtuk a technikai felhasználót akkor a bal alsó sarokba betudjuk állítani azt a dátumot amikortól szeretnénk hogy letöltse a számlákat a NAV rendszeréből.

Ezután meg fog jelenni 2 db földgömb a jobb alsó sarokban. (ha véletlen nem jelenne meg akkor indítsuk újra az IMA-t)

Nyomjunk rá a NAV szinkronra és indítsuk el a NAV szinkront a Szinkronizálás most gombal. Jelenleg már API-n keresztül közvetlenül történik a számlák szinkronizálása, éjjel, új cég létrehozásakor, a Technikai felhasználói beállításokat követően az első szinkronra a következő napig várni kell, amíg átfutnak az új kapcsolathoz tartozó éjjeli szinkron adatok.

Nav szinkron elindítás.png

Ha lejárt a NAV szinkron akkor megfognak jelenni a számlák, lső indításkor esetleg a cégbe való újra belépés szükségeslehet.

NAV ÁFA típus megfeleltetés

Nav.png

3.0.PNG

NAV ÁFA típus megfeleltetés gomb megnyomásával beállíthatjuk a 3.0-s megfeleltetéseket.

FONTOS! Minden megfeleltetés típusból csak egyet állítsunk be. Ha több van nem fogja átvenni a számlákat.

Példa: Van egy 27%-os Áfa kulcsunk aminek beállítjuk a típusát Normálra és a kódját 27%-ra valamint bepipáljuk az alapértelmezett négyzetet. Innentől kezdve a 27%-os számlákat átfogjuk tudni venni. Mentes kulcs esetén válasszuk ki, hogy melyik mentesség típusra vonatkozó ÁFA kulcsot használunk.

Ez így helyes:

27.PNG

Gyakori probléma, hogy a NAV 2.0-s adatszolgáltatás beállításait átörökítette az IMA a 3.0-ra így előfordul, hogy egy megfeleltetésből több van. Ilyenkor ezeket törölni kell.


Átvétel

Átvételhez jelöljük ki az átvenni kívánt számlákat és nyomjuk meg az Átvétel gombot.

Átvétel.png

Ezután válasszuk ki a könyvelési csoportot és nyomjuk meg a számlák importálása gombot.

Átvétel 2.png

Partnerhez rendelt adatok megadása

Tovább könnyíthetjük a dolgunkat hogyha a partnerekhez rendelünk jogcímet, főkönyviszámot, fizetésimódot és fizetési határidőt.

Ezt az IMA megjegyzi így 1 partnerhez csak egyszer kell beállítani és utána mindig azokkal a beállításokkal fogja átvenni.

Partnerhez rendelt adatok.png

NAV fizetési mód és határidő feltöltése XLS-ből vevői számlák esetében

Amennyiben a cég saját számlázója nem küldi NAV-ba ezen adatokat, a NAV - Vevői számla letöltés menüben van lehetőség XLS fájlból utólag feltölteni a hiányzó fizetési mód és / vagy fizetési határidő adatokat.

A minta fájl letölthető a menüpontból.

Magányszemélyek Privat_Person

A magánszemélyek számára kiállított számlák esetén a NAV csak a Privat_person ként jelölt partner adatot kezeli. Amennyiben szükséges a számlák egy az egyben megfeleltetése, lehetősgé van a magén személyek feltöltésére és a számlákhoz rendelésére Amennyiben nem akarjuk megfeletetni, akkor hozzunk létre egy Privat_Person nevű partnert a vevői parterek között, állítsuk be az átvételi könyvelési paramétereket és erre a parterre emeljük át a számlákat.

Készpénzes számlák

Készpénzes számlák esetén, ha a fizetési határidő nem kitöltött, megtehetjük, hgoy a partnerhez így pl. a Privat_Person parterhez is, beállíthatunk 0 fizetési határidejő fizetési feltételt.

Okos Kontír