Teszt cég és minta cég használata

Innen: IMA ERP tudasbazis

Új cég létrehozása Az ima legfelső menüsorának “Cégek” menügombja alatt lehet új céget létrehozni, illetve kiválasztott céget másolni. Másolás funkció során a cég nevét ugyanazon a felületen adjuk meg, melyen új céget hoznánk létre - minden adat másolódik!

Célszerű, és ajánlott az indulásnál egy teszt cég létrehozása, amiben lehet gyakorolni, a kérdéses, bonyolultabb dolgoknak a kezelését ki lehet próbálni. A teszt szándékkal létrehozott céget, a Cégek menüpontban jelöljük meg a "Tesztre használt cég ki-be kapcsolás" gomb segítségével.


Ezen kívül érdemes egy minta céget létrehozni, amiben a számlatükröt, használt főkönyvi számokat, alapbeállításokat, sok cégben használt standardizálható jogcímeket, bérszámfejtés alapbeállításait létrehozzuk, és ebből a mintából másoljuk az új cégeket, hogy ezeket ne kelljen minden egyes cégben beállítani. Arra figyeljünk, hogy adatot ne vigyünk fel a minta cégbe, mert a másolás funkcióval minden tartalom másolódik. A másolásra használni kívánt céget, a Cégek menüpontban jelöljük meg a "Másolásra használt cég ki-be kapcsolás" gomb segítségével. Ez megakadályozza, hogy véletlenül belekönyveljünk. Ha új beállításokat szeretnénk létrehozni benne, arra az időre kapcsoljuk ki a másolásra használt megjelölést, majd állítsuk vissza.

A másolás során a minta cég tulajdonságai “öröklődnek” az itt megadott pénzforgalmi ÁFA típus nem kerül beállításra. Azt az új cégnél be kell állítani a Cég adózás, ÁFA típusa pontban leírtak szerint.