GYIK

Innen: IMA ERP tudasbazis

A Gyakori kérdéseket itt gyűjtjük nektek össze, a gyorsabb tájékozódásért


Előzetesen rögzített számla - "igény" státusz

Amíg a számlákat csak Ok-al mentitek, még nincs könyvelve/véglegesítve - nem jelenik meg a főkönyvben, ebben az állapotban még módosítható, törölhető


Előzetes áfa lista

Igény státuszban lévő számlákról tájékoztató áfa listát a Menedzsment/Kontrolling / Controlling / Jelentések menüpont alatti Számla analitikából generált áfalistában látjátok.

Itt vegyétek figyelembe, hogy a pénzforgalmis számlák is megjelennek


Adatok kiexportálása imából

- Excel exportot minden táblázatos formában megjelenített adatnál lehet csinálni, a táblázat bal feslő sarkában lévő kis négyzet ikonra kattintva, megjelenik az export gomb, amely xml formátumban menti a táblázat tartalmát.

- Főkönyvről az Pénzügy/Számvitel / Egyszerűsített excel export menü tartalmát exportáljátok


A tételeket nem látom a főkönyvben

Mindent le kell könyvelni, a számlákat, a vegyes naplót, technikai naplót, a banknaplót, a pénztárnaplót (a pt. bizonlytokat véglegesítjük, majd a pénztárnaplót könyveljük), záró naptlót, nyitó naplót, az áfanaplót!-a pénzforgalmis áfa tételeket az áfanaplóban le kell könyvelni.


Pénzforgalmis áfa nem jelenik meg a listában/bevallásban

A pénzforgalmis áfa tételek kiegyenlítéskor könyveletlenül kerülnek be az áfanapló, azt ott könyvelni kell.


Főkönyvi kartont le lehet kérni

- Partnerenként csoportosítva

- és partnerenként csoportosítva tételekkel is

így például a nem számlázott vevő / szállító számlákról szépen rendezett "analitikát" lehet küldeni az ügyfélnek

és ha már itt járunk, akkor az Egyszerűsített excel export / főkönyvi kivonatban, van egy pipa "Csoportosítás partnerenként" ezzel megkapjátok a partnerenkénti egyenleget excel kompatibilisen is :)


Időbeli elhatárolások

1. A számla összegének szétosztása két év között

vevő és szállító számla tétel sor kartonon is meg tudtok adni időbeli elhatárolást, ez a tényleges elhatárolásra vonatkozik amikor meg akarjuk osztani 2 év között az összeget. Tehát IMA úgy számol, hogy kezdő dátum / vég dátum közti napok száma, ebből hány nap esik következő évre, ezt osztja meg vegyesben. A kezdő dátummal leveszi, vég dátummal visszateszi. Ehhez van főbeállítás, hogy hova könyvelje aktívat, passzívat.

FONTOS: ez NEM arra való amikor egyik évből a másikba akarjátok tenni az egész összeget, ez arra van amikor ténylegesen meg kell osztani.

2. Eltérő évben szereplő ÁFA

Év váltás esetén szeretnénk a költséget 2019-ben, az ÁFA-t 2020-ban látni. Idézőjelben van, mert ezt nem tekintjük igazi elhatárolásnak, hiszen nem osztjuk meg az összeget, hanem teljesen visszatesszük előző évbe.

Ebben az esetben elég, hogy ha a számla fejlécében az eltérő időszaki ÁFA lehetőséget használjátok. Teljesítés dátuma 19, ÁFA telj 20, így az egész (általában költség) előző év lesz.

Az ÁFA pedig a főbeállításokban megadott eltérő időszaki ÁFA főkönyvi számon kerül át egyik évből a másikba.

3. Kézi költség megosztás:

Ez a funkció szállítói számláknál érhető el. Csak éven belül működik! Meg tudtok adni több dátumot és több összeget amikorra vegyesen keresztül átvezeti IMA a költséget.

Lehet használni:

- időben múltba és jövőbe (éven belül)

- nem teljes összegű megosztásra

- időszakonként eltérő összegű megosztásra

Főbeállításban megadott főkönyvi számra leveszi IMA és adott dátumokkal visszateszi a költséget.

4. Bevétel és költség megosztás - automatikus:

Vevő és szállító oldalon is, éven belül, és évek közt is, akár több éven át történő hónapról hónapra egyenlő összegben végezhető vele megosztás.

Tehát pl: éves liszensz díjat értékesítünk, minden hónapban szeretnénk látni az adott hónapra eső bevételt, hogy a valós eredményt lássuk a havi riportban.

Megnyomjátok megosztás automatikus gombot, megadjátok a kezdő és vég dátumot. IMA a kettő között minden hónapra, a hónapban szereplő napok száma alapján megosztja az összeget.

Külön kezeljük az éven belüli és éven túli megosztást, így van ellenőrzési pontotok záráskor.

Főbeállításban kell megadni a főkönyvi számokat.

Tudtok vele kezelni:

- bevételt és kiadást is

- minden esetben havonkénti megosztást

- múltban kezdődő és jövőben végződő dátumot

- teljesítéssel kezdődő és jövőben véget érő dátumot

- teljesen jövőbe eső dátumokat

- forintot és deviza összegeket is

- éven belül

- éven túl

- több éven túl is megosztást is.


Több sor kijelölése

Több tétel kijelölésére ima minden felületén, ahol a művelet megengedett, a szokásos windows kijelölést használjuk, shift+egér az első elemen és az utolsón, a folyamatos kijelöléshez és a ctrl+egér kijelölés egyes elemek hozzáadásához, vagy elvételéhez)


Évközi zárás

Imában egyszer lehet zárni, normál éves időszakkal, ha év közben cégforma váltás miatt évközi zárásra van szükség, akkor azt csak kézzel tudjuk megtenni, a vegyesnaplóban kell elvégezni a zárás és nyitás könyvelési tételeit. Másik megoldás lehet, egy új cégként megnyitni az új időszaknak és nyitónapót importálni.


Számlakép nem nyitható meg

A böngésző alapú pdf olvasók gyakran nem nyitják meg az imában lévő számlaképeket az acrobat reader pdf olvasó javasolt alapértelemezett pdf olvasónak beállítnai, az zökkenőmentesen működik.


A Dátum nem látszik a jelentéseken

Windows dátum beállításnál a rövid dátum formátumot kell választani, space-k nélkül.


Vezérlőpult Dátum és Idő beállítás.JPG