Számlákkal kapcsolatos további műveletek

Innen: IMA ERP tudasbazis

Számla rögzítése “Számlázás / Számlázás” “Számlázás / Számla rögzítés” menü pontokban: Számlákat az “Új” gombbal hozunk létre, a “Karton” gombbal tudjuk megnyitni ránézni, módosítani a még le nem könyvelt számlákat. Könyvelés után már csak a főkönyvi számot, ÁFA bevallási sort, munkaszámot és költséghelyet lehet módosítani. “Törlés” csak a még le nem könyvelt tételek esetén lehetséges. Könyvelt számlát már csak sztornózni tudunk.


Számla másolása / Jóváírás

Másolhatunk számlát

ha több hasonló számlánk van, megkönnyítve ezzel a rögzítést. A “Műveletek” gomb legördülő menüjében az aktív számlára vonatkozóan, amin állunk, választhatjuk a “Másolás” gombot, megtartja a partnert, és a számla tétel sorokat, de minden adat módosítható. Ügyeljünk rá, hogy számla másolásakor a dátum adatok törlődnek, azokat szükséges először megadnunk ahhoz, hogy a tételeknél az áfa bevallási sort kezelni tudja az ima!

Jóváírás

Mínusz számla esetén, nem írunk ‘-’ jelet az összeghez, jóváíró típusú számlát hozunk létre. A számla karton felső részén lévő Bizonylat típus beállításával. A jóváíráshoz is használhatjuk a másolás funkciót, az aktív számla adatait lemásolva hozza létre a jóváíró számlát.

Adott sor jóváírására is van lehetőség, egy normál típusú számla 1 tételsorát is be tudjuk állítani a tétel kartonján jóváíró sorként.


Sztornózás

A sztornózni kívánt számlán állva, “Műveletek” / “Sztornó” menüvel, kis felnyíló ablakban adjuk meg a dátum adatokat, majd ima az aktív számla adataival létre annak sztornóját, melyet a rögzítés menetéhez hasonlóan “OK”-val rögzítünk, “Könyvelés” gombbal véglegesítünk, utána ugyanezekkel az adatokkal rögtön felkínálja a lehetőséget egy új számla kiállítására is, így csak a téves részt kell átírnunk. (Figyelem a számla dátum mezőit és a számla szállítói számát üresen hozza!) Az így összekapocslt számlák automatikusan összepontozódnak, pénzügyileg rendezik egymást.

A különböző számlatípusokat, mint számla, jóváíró, sztornó természetesen közvetlenül is létrehozhatjuk, “Új” számla rögzítésekor a számla karton felső sorában a “Bizonylat típus” megadásával. Ezek egy számlán belül is állíthatóak, ha egy számlán belül akarunk egy jóváíró sort létrehozni, az adott tétel kartonjának bal felső sarkában tudjuk a “Bizonylat típus”-t beállítani.

A külön sztornó típusuként létrehozott, az eredetivel nem öszekapcsolt számlát, a Technikai számla használatával tudjuk össezpontozni.

Kiegyenlítetlen összeg elvezetése

Számlákon maradt kiegyenlítetlen összegeket el tudjuk vezetni ezzel a funkcióval.

Szükséges hogy Technikai Törzsben létrehozzunk egy Technikai számlát amin be pipáljuk a Kiegyenlítetlen összegek elvezetését.

1.png

Majd rá állunk arra a számlára ahonnan elszeretnénk vezetni az összeget. Műveletek/Kiegyenlítetlen összegek elvezetése.

6.png

Ezután átlépünk a Technikai naplóba megkeressük a számlát kiválasztjuk a technikai számlát amit korábban létrehoztunk az ilyen tételek elvezetésére és a könyvelés gombbal véglegesítjük.

Tszk.png

Nyitó számla

Nyitó számlát a számla karton bal felső sarkában lévő “Nyitó” feliratú pipa bejelölésével tudunk készíteni.

További információ: Nyitás


Elhatárolás, költségmegosztás

Ezeket a funkciókat a számla lekönyvelése előtt tudjuk használni, könyvelés után már nem vezetődnek át a felosztások! A felosztott tételeket vegyes naplóban látjuk.

1. A számla összegének szétosztása két év között

A klasszikus aktív/passzív elhatárolás. Vevő és szállító számla tétel sor kartonon is meg tudtok adni időbeli elhatárolást, ez a tényleges elhatárolásra vonatkozik, amikor meg akarjuk osztani 2 év között az összeget. Tehát IMA úgy számol, hogy kezdő dátum / vég dátum közti napok száma, ebből hány nap esik következő évre, ezt osztja meg vegyesben. A kezdő dátummal leveszi, vég dátummal visszateszi. Kedző dátum, a számla számviteli dátuma, visszafelé nem határolunk el automatikusan. Ehhez van főbeállítás, hogy hova könyvelje aktívat, passzívat.

FONTOS: ez NEM arra való amikor egyik évből a másikba akarjátok tenni az egész összeget, ez arra van amikor ténylegesen meg kell osztani.

Aktív passzív.png


2. Eltérő évben szereplő ÁFA

Év váltás esetén szeretnénk a költséget 2019-ben, az ÁFA-t 2020-ban látni. Idézőjelben van, mert ezt nem tekintjük igazi elhatárolásnak, hiszen nem osztjuk meg az összeget, hanem teljesen visszatesszük előző évbe.

Ebben az esetben elég, hogy ha a számla fejlécében az eltérő időszaki ÁFA lehetőséget használjátok. Teljesítés dátuma 19, ÁFA telj 20, így az egész (általában költség) előző év lesz.

Az ÁFA pedig a főbeállításokban megadott eltérő időszaki ÁFA főkönyvi számon kerül át egyik évből a másikba.

Eltérő időszaki.png


3. Kézi költség megosztás:

Ez a funkció szállítói számláknál érhető el. Csak éven belül működik! Meg tudtok adni több dátumot és több összeget amikorra vegyesen keresztül átvezeti IMA a költséget.

Lehet használni:

- időben múltba és jövőbe (éven belül)

- nem teljes összegű megosztásra

- időszakonként eltérő összegű megosztásra

Főbeállításban megadott főkönyvi számra leveszi IMA és adott dátumokkal visszateszi a költséget.

Éven belüli költség.png


4. Bevétel és költség megosztás - automatikus:

Vevő és szállító oldalon is, éven belül, és évek közt is, akár több éven át történő hónapról hónapra egyenlő összegben végezhető vele megosztás.

Tehát pl: éves liszensz díjat értékesítünk, minden hónapban szeretnénk látni az adott hónapra eső bevételt, hogy a valós eredményt lássuk a havi riportban.

Megnyomjátok megosztás automatikus gombot, megadjátok a kezdő és vég dátumot. IMA a kettő között minden hónapra, a hónapban szereplő napok száma alapján megosztja az összeget.

Külön kezeljük az éven belüli és éven túli megosztást, így van ellenőrzési pontotok záráskor.

Főbeállításban kell megadni a főkönyvi számokat.

Tudtok vele kezelni:

- bevételt és kiadást is

- minden esetben havonkénti megosztást

- múltban kezdődő és jövőben végződő dátumot

- teljesítéssel kezdődő és jövőben véget érő dátumot

- teljesen jövőbe eső dátumokat

- forintot és deviza összegeket is

- éven belül

- éven túl

- több éven túl is megosztást is.


Automatikus megosztás.png

Számlák importálása

A megfelelő csv fájlok használatával a “Számlázás /Számla rögzítés/ Szállítói-, Vevői számla import” menükön keresztül lehetséges.

A vevő és szállító számlák importjához ugyanazt az import fájl formátumot használjuk.

Import előtt

Kezdő\ cégadatok \ bank \ alapértelmezett pipa legyen bent, hogy melyik számlaszám kerüljön a vevő számlákra.

Az ÁFA kulcsot ne felejtsük beállítani. ÁFA_kulcsok

Import fájl leírása

Alábbi linken megtalálható az import minta fájl, és a használatához tartozó információk, a pdf-et figyelmesen olvasd át.

Import minta fájl


IMA - Billcity számlakép átadás

Billcity számla kép PDF


Utólagos adat feltöltés már importált számlákhoz

Számlázás / Kimutatások / Számla analitika

A már betöltött számlákhez van lehetőség utólag feltölteni munkaszámot, költséghelyet, VTSZ számokat a menüpontban a megfelelő gomb megnyomásával a felnyíló ablakból letöltheő minta import fájl, ennek kitöltése után ugyenezen ablakban lehet a kitöltött fájlt bolvasni/kiválasztani a könyvtárból, és átemelni az importálás gomb segítségével.


Utólagos import.png

Számlák visszanyitása

A Pénzügy/Számvitel / Főkönyvi könyvelés / Számla viszsanyitás menüben lehet a külső bizonylatú számlákat visszanyitni.

Van néhány kivétel. A már átértékelt devizás számlákat, és készletes számlákat nem lehet visszanyitni.

A kp-es kiegyenlítésű, pénztárbizonylattal rendelkező számlákat nem engedjük visszanyitni, amíg a bizonylat nincs lekötve a számláról. A pénztár naplóban tudod lekötni a bizonylatot. (lekötés itt találod)


Devizás számlák átértékelése

Számlán történő átértékelés

Az egyes számla kartonján belül, a Műveletek / devizaátértékelés menüpontban lehet adott számlát átértékelni, és ugyanitt tudjuk törölni az esetleges téves átértékelést.

Kötegelt átértékelés

A Számlázás / Kimutatások / Számlák korosítása / Átértékelés menüpontban lehet kötegelten átértékelni a számlákat. A kívánt szűrések beállítása után, a kiválasztott pénznem szerint az összes kijelölt számlára egyszerre lehet elvégezni az átértékelést

Kötegelt dev átértékelés.PNG

Számlaképek feltöltése

Számlázás / Feltöltött állományok

Van lehetőség a fájl feltöltés ablakba “behúzni” a feltölteni kívánt fájlt (drag&drop)! A fájlt “meg kell fogni” az eredeti helyén és az IMA fájl feltöltés ablakára ráhúzni, a táblázat fölé. Ezt a funkciót használva nem szükséges a feltöltés / betöltés / mappa kiválasztás / fájl kiválasztás műveletet elvégezni.

Drag & drop.png